Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2009 20:51 - За сиренето, растителните мазнини и държавната "грижа" за съсипването на сектора
Автор: next Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1765 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 04.04.2009 18:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В последните дни сме свидетели на масирана кампания в медиите за "качеството на хранителните продукти". Това само по себе би било похвална инициатива на "четвъртата власт". Какво обаче ни "казват" медиите и какво ни спестяват?
Българският млечен сектор в миналото беше конкурентен и с имидж на качествени продукти - сирената ни имаха традиционни пазари в арабските страни, САЩ, Европа. Българското сирене и кашкавал, произведени по класическите техвологии се харесваха на всички ценители на качествени сирена. България е призната като родина на киселото мляко - здравословен продукт, от който всеки ден се продават по лиценз милиони бройки в ... далечна Япония по лиценз.

А какво представлява млечният сектор сега?

- 70% от кравето мляко не отговаря на европейските изисквания за качество на суровината. 
- половината от сиренето на пазара вече наистина е с растителни мазнини. Такова се произвежда и в Дания, Гърция, Германия... - единствената разлика е че там производителите коректно информират потребителите какво купуват, а тук сиренето се продава насипно и пише какво?  А "сирене"!
- другата половина от българското производство е по бързо зрееща технология при която при по-висока температура  и с помоща на киселини (и то какви!) се прави сирене "трепач" от по-малко мляко. Дали това сирене е по-малко безвредно от растителното? Или по-полезно? Със сигурност не бих го препоръчал на хората с язви.

Или просто министърът на земеделието го пропуска, защото това сирене се бълва от сивия сектор - под никакъв контрол, без заплащане на ДДС и от мандри които не отговарят на европейските изисквания и трябваше да са затворени още преди години. А дали няма връзка между политическата принадлежност на същия този министър и начина на финансиране на партията, която стои зад него?

Защо държавата ги пропуска тези производители и "качествената" им продукция? 
Защо държавата не е заинтересувана да си прибира ДДС-то от тази продукция?
Защо тази ситуация продължава от 10 години и още никой не се е загрижил за това?
А дали някой не финасира тази мащабна медийна кампания?
И последен въпрос - дали пък случайно не се опитваме да отклоним вниманието от виновните за тази ситуация на стачкуващите фермери?

Въпроси много - отговорите всеки може сам да си ги намери!

 



Тагове:   сирене,


Гласувай:
0



1. zharko - Каквато държавата,
11.02.2009 21:08
такова и всичко в нея...
Някой не иска да контролира производството, за да се облагодетелства от вноса на чуждите уж суровини, заместители...
Защо никой не изследва, контролира качеството на произвежданите хранителни продукти?
Защо никой не санкционира, затваря цехове бълващи храни ментета, уж безвредни?

Сигурно аз съм виновен...
Да, ще ям зеленчуци, но защо от пет години вече няма нормативни изисквания за изследване от ХЕИ на нитратното им съдържание?

Заради печалбите, естествено...

Целият пазар е подвластен на печалбата, чиновниците длъжни да контролират - също....

На всяка цена, но за сметка на здравето ни...

Докога??????????

Ако не искаме да сме употребените потребители, имаме последния шанс да спрем да купуваме фалшификатите.

За да оцелеем....
цитирай
2. mahatma - Родните ни салами трябва
11.02.2009 21:08

да съдържат по стандарт определени проценти "белтъчини", което ще рече - месо. Но в саламите ни няма и грам месо, но имат сертификат за "белтъчните" проценти, които се регистрират от лабораторните уреди и технологии. Това се постига чрез влагане, в субстанцията наречена "салам", на така наречената "суха кръв" - отпадно белтъчно вещество от кланниците. От страните в Европа България е най-големия вносител на "суха кръв" .
"Сухата кръв" поема много вода...После идват оцветители, изкуствени миризми(кеф ти на луканка, кеф ти на хамбургски салам), овкусители - лютиво, горчиво, и прочие. И не на последно място идва една друга добавка - наричат я "сланина", но не е или поне не съвсем - нарича се "свинска мас на прах". От страните в Европа България е най-големия вносител на "свинска мас на прах". Не само защото я влагат в субстанцията наречена "салам", но понеже се влага и в субстанциите наречени "сирене", "кашкавал", "масло".
От страните в Европа България е най-големия вносител и на така наречената "турска мая". Mощен химически продукт, че дори вложен и във варна вода ще я накара да ферментира и сгъсти, та какво е да сгъсти цвика в кашкавал...
През шейсетте години на миналия век българите бяха народът с най-много дълголетници и столетници в Европа. Днес сме първи по смъртност и заболявания. Това се дължи на ТОТАЛНАТА ИМИТАЦИЯ на целия спектър на живот у нас.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: next
Категория: Лични дневници
Прочетен: 82630
Постинги: 36
Коментари: 34
Гласове: 402
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930